lauantai 15. heinäkuuta 2017

Mummalassa ja mummolassa

Tällä kertaa Mammalandian kuukausittaisen yhteistyöpostauksen aiheena on isovanhemmat. Mitä he merkitsevät meille ja mitä heidän kanssaan puuhaillaan?Meillä kaikki isovanhemmat valitettavasti asuu eri kaupungissa kuin me itse ja vielä keskenäänkin eri paikoissa. Tämä aiheuttaa sen, että isovanhemmille on aina lähdettävä ihan kunnon reissulle ja kerralla useammaksi päiväksi. Ei poiketa pariksi tunniksi leikkimään, mennä porukalla vain uimaan treffaten uimahallilla tai käydä ainoastaan lounaalla; ei tehdä asioita joita muistan omasta lapsuudestani. 


Mummala eli minun vanhempieni luona. Heitä kutsumme mummaksi ja ukiksi. He asuvat Porvoossa asti, joten heitä emme valitettavasti kovin montaa kertaa vuodessa näe. Me käymme siellä muutamasti ja he/toinen heistä käy täällä meillä paristi vuodessa. Mummalassa asuu myös iso kasa tätejä ja enoja.

Leo soittelee paljon videopuheluita mumman sekä ukin kanssa ja sillä pidetään suhdetta pitälti yllä. Onneksi nykyään on videopuhelu mahdollisuus <3 Videopuhelut kuitenkin tekevät sen, että vaikka harvoin nähdään kasvokkain, niin pienintäkään vierastamista ei ole havaittavissa, kun naamat ovat tuttuja :)


Mummala sijaitsee luonnon keskellä. Kilometrin säteelle talosta mahtuu merenrantaa, metsää ja kalliota, mutta on siellä myös leikkipuistoa ja autotietä. Siellä on paljon paikkoja, joissa taaperon voi antaa aika huolettomasti kirmailla; hiekkatietä, jossa autoja kulkee hyvin vähän ja liki poikkeuksetta ne vähäiset ajajat osaavat ajaa rauhallisesti.

Mummalassa löytyy iso kasa minun ja sisaruksieni vanhoja leluja, joilla on kiva touhuilla siellä ollessa. Joskus ihmettelin, miksi ihmeessä äitini säilyttää kaiken, mutta nyt ymmärrän.

Mummola eli miehen äidin luona. Siellä asuu ihminen, jota kutsutaan mummoksi. Hänenkin kanssaan soitellaan toisinaan, mutta myönnän, että paljon vähemmän kuin minun vanhempieni kanssa. Täällä asuu yksi täti sekä setä, jotka myös kovasti viihdyttävät taaperoamme kyläillessä.


Tämäkin mummola sijaitsee ihanan rauhallisessa paikassa; läheltä löytyy silti sielläkin leikkipuistoa sekä urheilukenttää, joita siellä käytetäänkin paljon. Heidänkin kotinsa sijaitsee ihanan rauhallisten teiden lähellä, joten sielläkin uskaltaa antaa Leon tallustaa aika vapaasti :)

Mummolasta löytyy pikkuautoja ja pehmoleluja, joilla jaksaa leikkiä aina aikansa. Sen jälkeen sieltä löytyy potkulautaa, sählymailaa ja tädin huoneen täydeltä erilaisia aarteita, joiden parissa aika kuluukin sitten enemmän kuin mukavasti. Kyllä, mummolassa saa huitoa sählymailan kanssa sisällä. Ainiin, mummolassa on myös useampi "parvisänky", joihin kiipeäminen on aivan huippua.

Leolta löytyy myös Vaari, jonka hän on tavannut vain paristi ja suhde on todella vähäinen. Elättelen kuitenkin suuria toiveita, että joskus Leo pääsee vielä tapaamaan vaariaankin useammin ja luomaan tähän suhdetta :) Tämän lisäksi Leolta löytyy vielä isoisovanhempiakin peräti kolme isomummoa ja kaksi isovaaria.

Mitä teemme Mummalassa ja Mummolassa?

Leo rakastaa mummaa, mummoa sekä ukkia. He ovat hänelle suunnilleen Jumalasta seuraavia, koko kolmikko. En edes voi sanoin kuvailla, kuinka tärkeitä he ovatkaan. Heillä kun ollaan kylässä, niin kuuluu vain Mumma, mumma, mumma tai mummo, mummo, mummo. Isovanhempien huomio pitäisi saada koko ajan. Kun lähdetään ulos, pitäisi heidät poikkeuksetta saada mukaan. Aina tasaisin väliajoin tarkistetaan, että eihän he ole kadonneet mihinkään. Ja kun lähdemme kotiin, niin seuraavat päivät edelleen kaikuu "mumma, mumma, mumma" tai "mummo, mummo, mummo"; riippuen kumman luona on kyläilty.
Kummassakin paikassa ulkoillaan, leikitään ja annetaan jakamatonta huomiota pienelle lapsenlapselle. Siellä Leo saa oikeasti olla aikamoisen huomion keskipisteenä ja hän nauttii siitä. Aina on joku touhuamassa ja vastaamassa jokaiseen pieneenkin vinkaisuun. 

Suhde isovanhempiin?

Minulle itselleni isovanhemmat ovat olleet todella tärkeitä koko lapsuuteni ja minulla on kasa ihania muistoja heidän kanssaan vietetyistä hetkistä. Ja toivon koko sydämestäni, että oma lapseni saa myös luotua tärkeän suhteen omiin isovanhempiinsa <3 Koen, että isovanhemmat ovat tärkeä osa pienen ihmisen elämää. Toivon, että tulevaisuudessa mahdollisuuksien mukaan pääsisimme näkemään isovanhempia enemmän; se olisi tärkeää suhteelle.

Seuratkaa Mammalandian Facebookia, niin pääsette lukemaan muidenkin isovanhemmat-postauksia tässä kuussa :)

Millainen suhde teillä lukijoilla/lapsillanne on isovanhempiin? :)

14 kommenttia:

 1. Se on kyllä mieletön rikkaus että lapsella on isovanhempia elämässä. <3 Ihanaa lukea miten tärkeitä teidän taaperolle omat mummot ja ukkikin on <3

  VastaaPoista
 2. Isovanhemmat on mieletön rikkaus lapsen elämässä. Ihana lukea miten tärkeitä he teidänkin taaperolle ovat. <3 :)

  VastaaPoista
 3. Olette onnekkaita tai lapsi on onnekas, kun on mummoa ja pappaa ja vielä useampia kaikkia. Itse olin aikanaan tosi pettynyt, kun omalla lapsellani oli mummo, mutta se kuoli pojan ollessa vasta 3v. Oma isäni kuoli jo minun lapsuudessa eli ei pappaa minun puolelta. Isän puolelta ei mummoa ja vaari ei ole kiinnostunut kenenkään muiden elämistä kuin omastaan. Poika tavannut vaarin 15v aikana noin 3-5krt kaikkineen ja tapaamiset olleet jonkun muun asian ohessa kestäen noin 1-5min. Pikku poikana poikani harmitteli et kun kaverit menevät mummolaan ja tekevät kaikkea kivaa, niin miksi hän ei pääse vaikka sitten jonkun toisen mummolaan. Niinpä niin..... varamummoa etsin oman aikani, mutta ei löytynyt niin annoin asian olla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kurjuus :( Ikävää ettei sitten varamummoakaan löytynyt :/

   Poista
 4. Oletteko miettineet että onko teidän välttämätöntä asua noin hurjan kaukana perheistänne, ettekö ennen turkua siellä heidän suunnalla asustaneetkin...? Sen lisäksi että taapero saisi tutustua lähemmin sukulaisiinsa saisitte varmasta myös hurjan määrän apukäsiä noihin lukemattomiin vaikeisiin ja väsyneisiin hetkiinne. Tukiverkostolta kannattaa kaikki apu ottaa vastaan jos vaan mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä muuttaminen ei ole vaihtoehto. Sitä on tässä pyöritelty ja mietitty moneen otteeseen, mutta juuri nyt se ei vain onnistu. Ehkä jonain päivänä :)

   Poista
 5. On se ihanaa kun pääsee mummin luo kylään ja hienoa jos isomummejakin on noin iso joukko. En tullut edes ajatelleeksi, että heitä voi olla niin monta.

  VastaaPoista
 6. Minulle itselleni on mummoni ollut koko elämän todella tärkeä ihminen <3 Tulevalla lapsellamme tulee olemaan myös ihanat isovanhemmat. Toiset asuu samalla paikkakunnalla kuin me, toiset vähän kauempana.

  VastaaPoista
 7. Miun vanhemmat on harmi vaan kauempana, mutta onneks miehen vanhemmat asuu lähistöllä.
  Taapero välillä toteaakin, että mummia ikävä, ja usein leikkii soittelevansa mummille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että edes toiset asuu lähempänä <3 Mutta kurjaa kun toisia ei näe niin tiuhaan :/

   Poista