tiistai 13. helmikuuta 2018

Julma maailma alkaa tulla tutuksi

"Mä en kutsu Leoa mun synttäreille, koska se ei saa syödä mitään!"
Sanat, jotka saivat tämän äidin herkille. 

En ole oikeastaan kaveri-synttäreitä edes vielä miettinyt. Leo on vasta 2,5 -vuotias, joten ei kai sitä tämän ikäisen kanssa vielä ole kiire. Olen nähnyt Allergialasten FB-ryhmässä keskusteluita, kuinka jonkun lapsi on jätetty kutsumatta allergioiden takia tai allergiselle lapselle ei ole tehty mitään tarjottavia. Olen pienessä mielessäni halunnut ajatella, että nämä ovat harvinaisia tapauksia "ei näitä oikeasti tapahdu" -tyylistä tavaraa. 

Tänään kuitenkin hain lastani päiväkodista ja arviolta n. 3-vuotias lapsi otti asiakseen tulla minulle kertomaan, ettei meinaa kutsua Leoa juhliinsa, koska tämä ei voi syödä mitään. Myönnän, että siinä hetkessä olin aivan puulla päähän lyöty ja pystyin lapselle toteamaan vain "Ei kaikkia tarvitsekaan kutsua juhliinsa, jos ei tahdo." Oikeastaan olen ihan iloinen vastauksestani; mitä muutakaan olisin voinut tälle pienelle lapselle sanoa? Ainakaan mitään fiksumpaa ei ole vieläkään päähäni tullut. Koska en todellakaan usko, että tämä ajatus tai syy oli lapsesta lähtöistä; eiköhän ole vanhempien kuullut toteavan jotakin sen suuntaista. 


Miettikää vanhemmat, mitä sanotte niiden lasten kuullen. Minun lapseni ei vielä ymmärrä, mitä tämä toinen lapsi sanoi. O-N-N-E-K-S-I. Hän ei sure asiaa tai mieti, miksei hän pääse. Hän on vielä onnellisen pieni, mutta se ei kestä ikuisesti. Pian hän ymmärtää, kun joku tulee sanomaan "En kutsu sua mun synttäreille koska et voi syödä mitään!"

Minun sydämeni on tällä hetkellä rikki revitty. Tajusin, että pian minun täytyy oikeasti murehtia jo tällaisiakin asioita! Oikeastiko? Voin kuvitella sen hetken, kun lapseni itkee kotona, kun ei pääse Matti Meikäläisen synttäreille suppean ruokavalionsa takia.

Tämän ikäinen ei ylipäänsä varmaankaan yksin sinne syntymäpäiville menisi. Ja me allergisten lasten äidit olemme tottuneet kulkemaan lapsen omat ruoat mukana; harva meistä moniallergisten lasten äideistä taitaa olettaa, että joku tarjoaisi lapselle sopivaa ruokaa jossain. Ja jos koemme syntymäpäivät liian haastavaksi lapsen allergioiden kanssa (muiden syödessä kaikenlaista jne) niin varmasti kieltäydymme kauniisti kutsusta. Tämä ajatuksena, jos meinaat edellämainituista syistä jättää kutsumatta lapsesi syntymäpäiville sen allergisen lapsen. Kenet tahansa saa jättää kutsumatta, mutta minun mielestäni allergiat ovat huono syy. 

 Asenteet siirtyy vanhemmalta lapselle. Miettikää, mitä tahdotte
sille omalle lapsellenne opettaa. Onko se oikeasti se, että allergista 
lasta saa syrjiä sen vuoksi, ettei se voi syödä kaikkea mitä muut? 

Kyllä, tunteisiin meni. Maailma on julma paikka ja taas pääsin
todistamaan sitä.

9 kommenttia:

 1. Itse diabeetikkona (90-luvulla sairastuin) kuulostaa kovin tutulta. Äiti teki mulle omat eväät synttäreille ja askarteli niistä porkkanoista mitä hienompia luomuksia. Lopulta muut lapset halusi mun eväät eikä niitä kakkuja. Tsemppiä arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana äiti sinulla, kun luonut porkkanoista jotain juhlallisempaa :) Ja hauska tuo, että lopulta muut olisivat halunneet samaa; meilläkin pari kertaa katsonut kaverit vähän kaihoisasti Leon eväitä ja olisi ollut valmiita jaolle :D

   Poista
 2. Surullinen maailma ja ajattelemattomat ihmiset. Oman laiskuuden ja mielikuvituksettomuuden vuoksi aiheutetaan muille mielipahaa. Koeta jaksaa.

  VastaaPoista
 3. Voi ei, tällästä ei kyllä omalle lapselle koskaan toivoisi :( Kuka edes voi ajatella tuolla tavalla...

  VastaaPoista
 4. Huh, kuulostaa kyllä (näin päiväkodin opettajanakin) jo melko tylyltä - ja sellaiselta kommentilta, että lapsi ei ole tainnut ajatusta itse keksiä omasta päästään vaan on valitettavasti kuullut sen jostakin. En tiedä kerroitko asiasta päiväkodin aikuisille - mielestäni heidän tehtävä on ehdottomasti tarttua, jos lapset puhuvat vastaavia juttuja. Huolesi on ehdottomasti aiheellinen ja se olisi tärkeä kertoa myös päiväkodin aikuisille ja kertoa, että sinä et halua että lapsesi syrjäytetään porukasta allergioiden vuoksi.

  ps. Tampereella on erilaisiin ruoka-aineallergioihin erikoistunut kahvila nimeltään Alleduuri. Poikkesin itse siellä viime syksynä ensi kerran ja kokemus oli erittäin positiivinen - suosittelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin luulen, ettei tosiaan ajatus ollut lapsesta lähtöisin vaan jostakin muualta; mistä lie. Tästä keskustellaan vielä päiväkodillakin.

   Täytyy pistää muistiin tuo kahvila ja pyörähtää siellä joskus kun Tampereelle eksymme :) Kuulostaa mielenkiintoiselle!

   Poista