keskiviikko 18. huhtikuuta 2018

Allergisen Lapsen Allerginen Äiti?

Olen tainnut jossain vaiheessa kirjoitellakin, kuinka olen huomannut lapsen myötä itsekin olevani allerginen monelle ruoka-aineelle. En tiedä johtuuko se siitä, että asiaan on herännyt vai voisiko esim. väsymys/stressi saada oireita voimistumaan. Toki olen ollut läpi elämäni useammalle ruoka-aineelle allerginen; viimeiset vuodet lähinnä muutamalle raa'alle vihannekselle, useammalle hedelmälle, pähkinöistä osalle sekä joillekin mausteille. Sen lisäksi toki muutamat siitepölyt ja pitkä lista eläinallergioita. 


Jossain vaiheessa kokeilimme Leolle granaattiomenaa ja sen kokeileminen jäi siihen, että itse oireilin sitä leikatessa ja käsitellä niin pahasti, että en halua edes ajatella mitä seuraava kerta tekisi. Seuraavana iski todellisuus pähkinöiden kanssa; saattaa sisältää pähkinää -suklaan oireet olivat niin kovat, että tosissani mietin TYKSiin lähtöä. Tämän jälkeen eräänä iltana söimme soijakastikkeessa olevaa broileria ja henkeä ahdisti. Soijan kanssa reaktio sai uusiakin ennenkö tajusin, että se on oikeasti se soijakastike. Olin jo aiemmin reagoinut soijajogurttiin ja soijajuomiin, mutta soijakastiketta olen aina sietänyt; ilmeisesti määrä sen verran vähäisempi. Enää se soijakastikekaan ei siis sovi. Aloittaessani työt kohtasin todellisuuden omena ja päärynäallergiastani; en pystynyt edes kuorimaan ja leikkaamaan niitä oireilematta. Tällä hetkellä, toivottavasti siitepölyjen ristireagoinnin vuoksi, en oireilematta pysty istumaan edes samassa pöydässä näiden omenien ja päärynöiden kanssa (silmien kutina ja pienet yskät ovat siis päivittäisiä). Viimeisimpänä minulta on tippunut maito pois; sen poisjättäminen (okei, en vältä piilonimiä ja paristi olen sortunut leipään, joka sisältää piimää) on vienyt pois mm. pahoinvointia ja vatsakipua, jotka ovat olleet minulle arkipäivää jo jonkin aikaa. Jos olisin fiksu, niin kananmunan jättäisin myös kokonaan pois; keitettyjä tai paistettuja kananmunia en enää ollenkaan himoitse, koska niiden jälkeinen olo on kurja. Tällä hetkellä lähinnä kananmunaa tulee jossain leivonnaisissa ja muissa. Eilen totesin myös, että peruna kannattaisi jättää pois; närästys oli jotain kamalaa sen syömisen jälkeen. 

Kuten huomata saattaa, niin listani ei suinkaan ole pienentymässä vaan kasvaa tasaiseen tahtiin. En todellakaan tiedä, mutta itse epäilen kovasti, että stressillä ja väsymyksellä on oltava tässä osansa. Kun miettii Leoa ja hänen suolistonsa kuntoa, niin emme me vanhemmatkaan varmaan voi täysin tervesuolistoisia olla ja heikko suolisto voisi hyvinkin reagoida tällä tavoin väsymykseen ja muuhun. Ainakin luulisin. 


Vuosi sitten olin vakaasti sitä mieltä, ettei meillä vanhemmilla ole kuin yksittäisiä allergioita ja suolistot ovat kunnossa. Rehellisesti voisin sanoa, että juuri tällä hetkellä tuntuu jollekin muulle. Tällä menollahan minäkin elän pian peuralla ja pensasmustikoilla, jos tahdon voida hyvin! No ei vaiskaan; onneksi sinne on vielä pitkä matka! 

Olen miettinyt myös, että mahtaako tämä olla omalla kohdallani allergiaa vai esim. ärtyneen suolen oireyhtymä. Tai sitten tässä on vähän molempia mukana, koska kyllä osa on selkeästi allergiaa, kun käy hengitysteihin tai saa ihoa kutisemaan.  Ehkä joskus, kun tuo lapsi alkaa voida paremmin, niin minulla on aikaa viedä itseni lääkäriin ja oikeasti alkaa miettimään, mikä itselläni on. Tai sitten nämä kaikki ovat jo siinä vaiheessa kadonneet, kun väsymys ja stressi helpottaa.

Onko muilla puhjennut allergioita aikuisena?
Onko ne olleet yhteydessä esim. väsyyn tai stressiin? 
Ovatko ne poistuneet enää ikinä? 

25 kommenttia:

 1. Itselläni ei ole nuorena ollut mitään allergioita, mutta ihan viime vuosina olen aina keväisin saanut pyyhkiä märkiä silmiä ja niistellä nenää. Jollekin siitepölylle varmasti olen allerginen.

  Poika oli pienempänä herkkä maitotuotteille, mutta se on onneksi mennyt ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pojan allergia on väistynyt! :) Niinhän ne monesti tuppaa tekemään, että iän myötä menee pois :)

   Ja keväisin on jos jonkinmoista siitepölyä ja tästä vuodesta kai aika pahaakin povailtu.

   Poista
 2. Kuulostaa hurjalta ja ensimmäiseksi tulee mieleen kyllä tuo mainitsemasi stressi. Usein ihminen liikaa pelätessään ja stressatessaan alkaa saamaan psykosomaattisia eli valeoireita. Eikä kyllä mikään ihme että teidän kohdalla alkaa epäillä jo aivan kaikkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johtuu mistä tahansa, niin oireita se valitettavasti aiheuttaa :/ Mutta jos olisi vain stressin tekemää, niin nämä voisi joskus vielä helpottaa omalla kohdalla :)

   Poista
 3. Itselläni ei ole ruoka-aineallergioita, siitepölylle jonkin verran oireilen. Toivottavasti vauvallekaan ei allergioita tulisi..

  VastaaPoista
 4. Me ei olla miehen kanssa muillekin allergisia ja silti lapset ovat moniallergikkoja. Mutta olen kärsinyt pari kymppisestä asti kuitenkin erilaisista vatsavaivoista. Eli ei ihan mahdoton ajatus, että olisi allergioista tai muista vastaavista kyse. Kauhulla odotan mitä käy, kun lopetan imetysdieetin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiukan dieetin jälkeen saattaa kyllä kroppa reagoidakin hiukan johonkin! Toivotaan, että saat edes liki kaiken palautettua aikanaan ruokavalioon <3

   Poista
 5. Minäkin olen alkanut epäilemään maidon sopivuutta itselleni, mutta luulen että stressi saa kaikki oireet moninkertaistumaan. Samoin siitepölyallergian kanssa, nyt ei tunnu missään, mutta viime vuonna oli ihan toinen juttu. Tsemppiä teidän arkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stressi on aikamoinen, kun se oikein kunnolla iskee. Ilmeisesti se voi saada monenlaista aikaan. Toisaalta jos olisi "vain stressin tekemää", niin se voisi tosissaan joskus vielä väistyä :)

   Poista
  2. Ja pakko vielä todeta, että ilman maitoa pärjää aika hyvin itseasiasiassa :) Korvaavat tuotteet on ihan hyvän makuisia ja niitä on nykyään ihanan laajasti!

   Poista
 6. Mielenkiintoista lukea! Jo ihan silläkin kun itse on allergioilta välttynyt ja saa kyllä olla siitäkin kiitollinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Allergiat kyllä on ikäviä ja saa olla onnellinen, jos on niiltä kokonaan saanut välttyä :) <3

   Poista
 7. No hui, kuulostaa hurjalta että allergiat pahenevat aikuisena. Toivottavasti ne taas helpottaisivat sitten jossain vaiheessa, jos kyse on vaikka tuosta stressistä! Mä olen kyllä siinä suhteessa tosi onnekas että mulla ei ole ikinä ollut mitään allergioita eikä herkkyyksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kovasti toivon, että joskus vielä helpottaisivat tästä :) Toisaalta ehkä näihin ajan kanssa tottuu ja ei osaa sitten enää laajempaa ruokavaliota itsekään kaivata.

   Poista
 8. On tosi ikävä tilanne. Tsemppiä koko perheelle! Suosittelen välttelemään stressiä, vaikka olen itse siinä huono! 🙈 Minulla on lähes aina ollut jotain iho-ongelmia ja lapsen atopian myötä olen tajunnut itsekin kärsiväni siitä.
  Ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä elämäntilanteessa stressin välttäminen taitaa olla mahdottomuus. Se olisi kyllä loistava asia kun sitä osaisi vältellä ja osaisi oikeasti olla stressaamatta. Ehkä joskus vielä!

   Poista
 9. Moni allergikon elämä on vähän sellaista sirkustemppuilua trapetsilla... tasapainoa on vaikea löytää ennen aikuisikää ja noh sitten vielä saattaa tulla ylläreitä kuten sinulla :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin nuo yksittäiset ollut läpi elämän ja niiden kanssa oppinut elämään. Jotenkin en osannut yhtään ajatella, että voisi vielä iskeä lisääkin!

   Poista
 10. Ompas kurjaa, että sinullakin on noin allergioita. Etenkin nuo vakavammat, jotka tuntuvat hengitysteissä ovat varmasti myös pelottavia. Mulla ei ole allergioita, mutta en pysty nykyään syömään esimerkiksi sipsejä tai ranskalaisia ollenkaan, koska ne saavat ihan kamalan olon aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Peruna ja/tai rasva on monella vaikeita; varsinkin kun ne yhdistyvät kera suolan. Raskasta sulatettavaa ihmiselle :) Hengitystie oireet ovat kieltämättä aika jänniä.

   Poista
 11. En ole itse aihetta vielä blogissani käsitellyt, mutta tarkoitus on päästä vähitellen tähän allergioiden/yliherkkyyksien ja asumisterveyden väliseen yhteyteen. En missään nimessä tarkoita, että tämä olisi nyt sinuun liittyvää, mutta hyvin monella ihmisellä ikään katsomatta asunnon tai muun paljon käytetyn tilan (työpaikka, päivähoito, koulu jne.) piilevät kosteusvauriot ja siihen liittyvät asumisterveydelliset ongelmat puhkaisevat myös allergian tapaisia yliherkkyyksiä ruoka-aineille. Johtuen mm. terveydelle haitallisen sisäilman aiheuttamasta suoliston kuormituksesta. Jos allergiat äkkisilteen alkavat yleistyä aikuisiällä, niin tämänkin näkökulman tiedostaminen ja poissulkeminen on ihan hyvä juttu.
  Zemppiä kovasti ja aurinkoista kevättä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimme on todettu kunnossa olevaksi, mutta ei sekään kai mitään takaa varsinaisesti. Mutta epäilen, että omassa työpaikassani on enemmän tai vähemmän heikko sisäilma ja ehkä sillä on osansa tässä jutussa. Toki se ei selitä sitten tuon lapsen oirehdintaa, mutta siitäkin huolimatta tahdon uskoa kotimme ilman olevan ok.

   Poista
 12. Monesti tulee vastaan ihmisten ja varsinkin ruokapaikkojen käsittämätön tietämättömyys tai välinpitämättömyys? allergioista. Jos on ns vakavampaa laatua allergia niin tarkkana saa kyllä olla, ikäviä juttuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on surullista kyllä, että näihin törmää aina yhdessä jos toisessakin paikkaa :/ Mutta josko hiljalleen allergiat tulisi enemmän ja enemmän pinnalle, jolloin ne alettaisiin ottaa vakavammin. Tavalla jolla ne pitäisi ottaa!

   Poista