perjantai 6. huhtikuuta 2018

Lapsivakuutus; hyödyllinen vai ei?

Alkuraskaudesta mietimme kovasti, että tarvitsemmeko Leolle vakuutusta. Joka päivä kiitän onneani, että sinä eräänä kauniina päivänä heti rakenneultran jälkeen hain sitä ja päätös tuli nopeasti. Siitä meni muutama päivä ja tiedoissani mainittiin ennenaikaiset supistelut ja todennäköisesti emme olisi enää saaneet vakuutusta raskausaikana. Suosittelen vertailemaan vakuutuksia ajan kanssa, oikeasti ajatuksella. Jos olisin ottamassa nyt vasta vakuutusta, niin katsoisin useampaa asiaa erilaisesta suunnasta kuin valintaa tehdessäni. Toisaalta olen vakuutukseemme saanut olla 95% tyytyväinen, joten hyvän valinnan minäkin tein :) Mutta vakuutuksissa on oikeasti eroja; joku korvaa jotain, mitä toinen ei korvaa ja joissain vakuutuksissa on omavastuu per sairaus kun osassa taas per vuosi jne. Kannattaa yrittää miettiä, mitä siltä vakuutukselta tahtoo.

Itse en ainakaan osannut lainkaan ajatella, kuinka kalliiksi lääkäri - ja lääkekulut voisikaan lapsella tulla. Myönnän, että se n. 350e/vuodessa + 100e vuosittainen omavastuu tuntui lähinnä riistolle, kun katsoin hintaa aikalailla kolme vuotta sitten. Silloin kuitenkin joku sai minut uskomaan, että vakuutukseen kannattaa ottaa kaikki lisäosat ja vaikka halutessaan sitten karsia niitä myöhemmin. Viisaita sanoja! Ja todellakin itse voisin antaa saman ohjeen; ikinä ei voi tietää, mitä tapahtuu raskausaikana tai mitä kaikkea sen pienen ihmisen elämään voikaan mahtua syntymän jälkeen. 


Otetaan jokunen hinta-esimerkki siitä, mitä vakuutus on meillä korvannut

Korvien putkittamiset ovat olleet meillä ne selkeästi hinnakkaimmat. Hinta on ollut 1500e paikkeilla ja korvat on tähän mennessä putkitettu kahdesti. Jo näiden putkitusten hinnalla vakuutusta voisi maksaa kiltisti joitakin vuosia. Sen lisäksi on ollut monenmonta niitä korva-asioissa lääkärin vastaanotolla käyntejä, joiden hinta kerralta on n. 100e.

Ph-mittaus reilu 350e.

Vatsan ultraääni maksoi reilu 300e. 

Maitoaltistus oli reilu 200e, kun siihen lasketaan lääkärin veloittama vastaanottokäynti ja toimistomaksut mukaan.

Allergialääkärillä käynnit. Turussa kun asioimme allergialääkärillämme, niin hinta on aika yleisesti ottaen 130-150e/kerta sekä joskus vielä enemmän. Ja kuten arvata saattaa, niin näitä käyntejä on todellakin ollut riittämiin. Helsingissä kun kävimme helmikuussa lääkärillä, niin se yksi ainoa vastaanottokäynti kustansi 350e.

Lääkkeet. Leolla menee Nalcrom lääke, joka maksaa tällä hetkellä n. 100e per 25vrk annos; hetki sitten se kustansi vielä liki 170e per 25 vrk annos. Ummetuslääkkeitä n. 40e/kk, astmalääkkeet n. 20e/kk. Antibiootteja useampi, kaikki lääkekokeilut ja lääkettä sisältävät rasvat. Vahvat maitohappobakteerit, joissa kuukauden satsi maksoi n. 150e muistaakseni. Tässäkin kategoriassa summat ovat oikeasti kovia.

Verikokeet. Labraan saamme helposti menemään 300-500e/käyntikerta. Ja näitäkin on osunut useammat kuitenkin Leon elämän varrelle jo.

Vakuutus on pian korvannut lapseni lääkäri -sekä lääkekuluja 20 000e edestä. Siitä voi jokainen laskea, kuinka monta vuotta saamme maksaa vakuutusta päästäksemme +-0 -tilanteeseen. Ainakin itselleni pienituloisena summat ovat suuria ja todellakin olen onnellinen meidän vakuutuksen olemassa olosta. Mitä muka olisimme tehneet ilman vakuutusta?


Minäkin todellakin myönnän, etten osannut ajatella tällaista lääkärissä juoksemista ja avun hakemista ympäri Suomea. En osannut ajatella laajoja verikokeita, vatsan ultraääniä tai kalliita lääkkeitä raskausaikana. Koska mehän odotimme ihan vain tervettä lasta. Käytäntö on kuitenkin osoittanut ettei ikinä voi tietää, mitä tuleman pitää. Itse olen kateellinen heille, jotka maksavat vakuutusta "turhaan"; se lienee merkki lapsen terveydestä. Vaihtaisin tämän pienen ihmisen kivut ja tuskat koska vain siihen, että maksaisin vajaa 400e/vuodessa ns. tyhjästä. 

Vakuutus myös helpottaa elämää. Kun lapseni korvat kipuiluttaa tai epäilyttää, niin voin varata lääkäriajan helposti ja vaivattomasti tutulle lääkärille; ei tarvitse jonottaa terveyskeskukseen. Kun lapseni on kovassa kuumeessa ja tsekkausta vaille, niin voin varata ajan tutulle ja hyväksi todetulle lastenlääkärille; jälleen välttäen terveyskeskukseen/päivystykseen jonottelut. 

Leon vakuutus myös on voimassa pitkään. Jos en täysin nyt huijaa niin jopa 100v asti ellei sitä lopeta jossain kohti matkaa. Mutta se antaa kuitenkin turvaa pitkälle elämään, niin tahtoessa. Toki jossain kohti tulee korvaussummat vastaan, jos tällä tahdilla jatkuu, mutta itse haluan uskoa summien tasaantuvan jossain vaiheessa Leon elämää. Ja kun se on otettu heti raskausaikana, niin siitä ei ole rajattu mitään pois. Kaikki on saatavilla.

Onko sinun lapsellasi vakuutus? Onko se tarpeellinen?

22 kommenttia:

 1. Raskausaikana mekin on se kolmelle lapselle otettu, esikoisella oli rakennevikaa korvassa ja vakuutus todella oli tarpeen kun korvia putkitettiin useampaan otteeseen. Nyt meillä on lapset jo sen verran isoja ja perusterveitä, että olemme miettineet jos sen vaihtaisi esim. kunnon tapaturmavakuutuksiin ja vakavan sairauden varalle -vakuutuksiin. Kun meillä kunnallinen toimii niin hyvin että peruslääkärikäyntejä ei yleensä hoideta yksityisellä kun sinne on niin pitkästi matkaakin, ettei siinä olisi järkeä ja tämä kunnallinen toimii moitteetta. Summat on valtavia ja päätös on silti tosi vaikea. -E-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se varmasti ole helppo päätös ja joutuu miettimään monelta kantilta, että vaihtaisiko vaiko ei. Tsemppiä päätöksen tekoon! :)

   Poista
 2. Meillä ei vakuutusta ole ollut kenenkään viiden lapsen raskausaikana ja ollaan oltu ihan super onnekkaita kun mitään sairauksia ole ollut. Varmasti jos olis ollut, olis mielipidekin ihan toinen. Nyt kuitenkin ne parit korvatulehdukset mitkä on ollut, on kunnallinen toiminut meillä enemmän kuin hyvin. Ajan ollaan saatu heti ja jonon ohi ollaan päästy jos on joutunut päivystykseen mennä. Lääkärit on myös sattunut (sattumaa se taitaa olla, mitä muiden puheita kuuntelee) tosi hyvät ja pätevät lääkärit, eli ei valittamista.
  Mutta teidän tapauksessa on kyllä ollut huippu juttu, että ootte hoksanneet tuon vakuutuksen ottaa!
  Meillä on lapsilla tällä hetkellä vakuutus tapaturman ja vakavan sairastumisen varalta.

  Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, ettei teillä ole sairastettu ja julkinen puoli on toiminut niillä vähillä kerroilla. Tuohan olisi aivan ihannetilanne! :)

   Poista
 3. Meillä ei ole otettu lapsille vakuutus. Tein joskus laskelmia siitä, että paljon maksukatot ovat vuodessa ja paljon vakuutus maksaa, jos menee ajatuksella että lääkärissä rampataan. Lopulta asian ratkaisi se tosiasia, että meillä on hyvä terveysasema ja sinne saa hyvin aikoja. Yksityisiä lääkäriasemia ei ole lähellä, jotka olisivat virka-ajan ulkopuolella auki, joten päivystykseen olisi mentävä joka tapauksessa. Eli meidän kohdalla hyöty olisi ollut +-0.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on varmasti yksi ratkaiseva tekijä, jos yksityinen on kauempana ja aukioloajat ovat heikohkot. Ja pisteet hyvälle julkiselle! :)

   Poista
 4. Kyllä on kummallakin lapsella vakuutus ja on ollut tarpeellinen. Noin paljon kuluja, kuin teillä, ei ole ollut, mutta ihan varmasti ainakin sen vakuutusmaksun verran / vuosi. Joskus enemmänkin. Eräällä tutulla on lapsia muttei vakuutuksia. Hän on ihan tyytyväinen omaan tilanteeseensa - on sitten ilmeisesti saanut lapset aina lääkärille ilman tuntien jonottamista päivystyksessä. Minä en erityisemmin nauti päivystyksessä istuskelusta, joten mieluummin varaan ajan yksityiselle netistä ja ilmestyn lapsen kanssa paikalle vasta silloin kun tarvitsee. Joskus kuulee kommenttia, että mitä hyötyä siitä vakuutuksesta oikeasti on, kun ei sieltä lääkäriasemalta saanut aikaa silloin kun halusi. Me ollaan kuitenkin oltu tyytyväisiä omaan valintaamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki ei vakuutusta koe tarvitsevansa ja sehän on enemmän kuin ok! :) Mutta silloinkin on hyvä, jos on punninnut asiaa ennen päätöksen tekoa. Itsekin kuulun heihin, jotka eivät viihdy päivystyksessä jonottelemassa ja odottelemassa tuntikaupalla aikaansa.

   Poista
 5. Meillä ei o tyttärelle koskaan ollut vakuutusta. Vauva aikaan oisin sitä välillä kaipaillut, mutta sittemmin ei ole käynyt mielessäkään. Tapaturma vakuutusta voisi kyllä harkita, pitääpä tutustua asiaan tarkemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tapaturmavakuutus tuskin olisi huono idea. Niihin en ole itse tutustunut juurikaan, mutta voisin kuvitella niissäkin olevan suuria eroja :)

   Poista
 6. Meillä otettiin jo raskausaikana. Jo perusflunssan ja korvatulehduksen kanssa ollaan päästy nopeasti ohi omavastuurajan eli ollaan oltu tyytyväisiä, että vakuutus on otettu. Yksityisellä kuitenkin pääsee ns. jonottamatta sisään. Harkitsimme vakuutuksen vaihtoa, kun poika oli jo syntynyt, mutta siinä vaiheessa uusi vakuutus ei olisi korvannut mahdollista sydänvikaa (neuvola lähetti jatkotutkimuksiin pojan ollessa vielä nimetön -> mitään ei löytynyt, mutta merkintä papereissa) ta korviin liittyviä asioita, koska olemme hakeneet korvausta korvatulehduksiin. Eli olemme nyt ns. naimisissa nykyisen vakuutuksen kanssa. Mutta ei tuo vielä ainakaan vielä ole huonoksi todettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne tuo, että naimisiin on jääty sen vakuutusyhtiön kanssa, jolta vakuutus alunperin on otettu. Ei voi muuta sanoa. Mekin jossain kohti mietimme vakuutuksen vaihtoa, mutta sieltähän olisi kaikki rajatuunut pois. Ei onnistunut moinen :D

   Poista
 7. Voi että onneksi teillä on vakuutus <3
  Meillä on kummallakin lapsella vakuutus kun täällä ei oikein toimi terveydenhuolto. Tai toimii, jos jaksaa jonottaa koko päivän 3 paikkakunnan päivystyksessä perä jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apua, mitä jonottelua siellä! Tuollaisessa kohti varmasti osaa arvostaa vakuutusta ja sitä, että voi mennä muualle :)

   Poista
 8. Paras hankinta ikinä. Meilläkin moniallerginen refluksilapsi, joten maksut useissa tuhansissa jo, vaikka ikää vasta 2,5 vuotta. Lääkärikäyntejä melkein kuukausittain ja välillä tulee useampi sekä lääkkeet päälle. Ei ikinä oltaisi selvitty ilman. Onneksi on :) Meidän vakuutusmaksut on ainakin reilusti plussalla, että nollatilanteeseen menee jokunen vuosi, vaikka päästäisiinkin lääkärikäynneistä eroon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nollatilanteeseen on todellakin pitkä matka; mahdetaanko ikinä saavuttaa sitä.. :) Mutta siinä kohti voi vain todeta, että onneksi tuli vakuutuksen hankkineeksi!

   Poista
 9. Molemmilla pojilla on vakuutukset.

  Kuopuksellekin (ihme kyllä!) saimme vakuutuksen jo raskausaikana, vaikka hänen osaltaan saimmekin seulahälytyksen ja kävimme asian tiimoilta jatkotutkimuksissa, joiden jälkeen hänet todettiin kromosomeiltaan terveeksi.

  Kuopus on tähän mennessä tarvinnut lääkäriä tai lääkkeitä todella vähän, hyvä jos edes vakuutuksen omavastuu tulee vuodessa täyteen.

  Esikoista on aikanaan käytetty enemmänkin lääkärissä ja silloin kyllä kiitti vakuutuksen olemassaolosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on juurikin se, ettei koskaan voi tietää. Sitä voi tarvita tai olla tarvitsematta. Tai sitten sitä tarvitsee vasta joskus pitkällä kouluiässä tai aikuisena. Elämästä kun ei voi koskaan tietää :)

   Poista
 10. Meillä on kaikilla kolmella lapsilla vakuutukset. Maksaahan se aika reippaasti vuodessa, mutta tuo myös helpotusta. Varsinkin tuo ettei tarvitse mennä jonottelemaan julkiselle puolelle.

  Meidän esikoisella todettiin pienenä migreeni, jota tutkittaessa pelkkä magneettikuvaus kustansi 5000 euroa nukutuksineen. Sillä hinnalla kompensoituu jo monen vuoden vakuutusmaksut, eli hyötyä on kyllä ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on aina puolensa ja puolensa :) Joillakin hyvin tarpeen ja joillakin ei niinkään. Auts, mitä hintoja tuollaisellakin tutkimuksella! Siinä varmasti kiittää onneaan vakuutuksen olemassaolosta :)

   Poista
 11. Onni, että otitte vakuutuksen ajoissa!

  Meillä esikoiselle otettiin terveysvakuutus vasta syntymän jälkeen, jotenkin en silloin ensimmäistä lasta odottaessa ollut edes tajunnut, että moinen kannattaisi ottaa jo raskausaikana. Olin kai niin pyörällä päästäni kaikesta. Esikoinen on kuitenkin aina ollut terve kuin pukki, onneksi! Kuopukselle otin sitten vakuutuksen jo hyvin pian rakenneultran jälkeen. Kyllä se vakuutus mun mielestä kannattaa olla olemassa, sillä koskaan ei voi tietää mitä tapahtuu, ihan niin kuin teidän esimerkkikkin osoittaa. Ainahan vakuutusta voi karsia tai irtisanoa sen kokonaan, jos ei koekaan sitä tarpeelliseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla onneksi ympärillä ihmiset kysyi ja puhui vakuutuksesta jo raskausaikana, niin sitä kävi selvittämään ja miettimään aikaisessa vaiheessa :) Ja juurikin tuo, että aina on se mahdollisuus, että myöhemmin karsii tai vaihtaa muuhun, jos tuntuu ettei tarvitse niin laajaa pakettia :)

   Poista